Abrahamsbergsskolan

Abrahamsbergsskolan

Abrahamsbergsskolan i Bromma är en kommunal F-9-skola. Varje dag lagar kökets personal mat till skolans cirka 750 elever, samt till flera andra skolor. Totalt blir det cirka 1 600 portioner mat per dag.

Leyla Ordulu är kock på Abrahamsbergsskolan och berättar hur det var innan den nya matavfallskvarnen installerades. ”Vi hade ett stort kärl på kanske 60 liter, som skulle ut i soprummet så fort det blev fullt. Vi hade visserligen hjälp av en lyftmaskin, men det var ändå tungt för rygg och axlar. Kärlen skulle upp på maskinen och vickas för att kunna tömmas. Ibland åkte bestick med, som vi var tvungna att fiska upp, och så vidare. Det kändes ordentligt i kroppen”, säger hon.

Daniel Karlsson, som också är kock i skolans kök, håller med. ”Det är ett jättebra system. Jag har jobbat i andra kök innan jag kom till Abrahamsbergsskolan, men det är första gången jag jobbar på det här sättet. Det är verkligen lyxigt. Allt blir så mycket smidigare.”

Tömning av systemet sker så sällan som en gång per månad och övriga sopor hämtas en gång i veckan, i jämförelse med tidigare två. Det blir självklart en besparing för såväl skola som kommun.

Michaela Tengblad, restaurang- och fastighetschef på Abrahamsbergsskolan, förklarar att "Det har verkligen förändrat hur vi jobbar i köket. Förutom att det räddar personalens kroppar, så ser vi andra fördelar. Exempelvis blir spillet tydligare med kvarnen, vad som blir över av portionerna. Eftersom vi strävar efter att laga precis så mycket mat som går åt, hjälper det oss att planera matlagningen framåt. Det är kanon".

Källa: Rensa Entreprenad

Kontakta oss

Jag vill veta mer!

Ring oss på 08-724 0160
Eller fyll i nedan så hör vi av oss