Vår kvarnhistoria började 1956

Disperators händelserika kvarnhistoria började redan 1956 då Gösta Hägglund (Hägglund & Söner AB) köpte rättigheterna för tillverkning av avfallskvarnar från ett amerikanskt bolag. Med en genuin Hägglundsmotor såldes denna svensktillverkade kvalitetskvarn till svenska hushåll fram till 1964, då Stockholm Stad avgiftsbelade och införde tillståndskrav för avfallskvarnar. Detta blev ett svårt bakslag för kvarn-divisionen inom bolaget, och Hägglunds Allehanda skrev: ”Förutfattade och dåligt underbyggda åsikter är en vanlig mänsklig företeelse. Det är beklagligt att det också drabbar avfallskvarnarna.” (Ref. En produkthistoria! av Helen Anderson). 

Disperators historia
Disperators historia fabrik

1967 såldes kvarn-divisionen till två anställda hos Hägglund & Söner som för att rädda verksamheten var tvungna att även söka andra affärsmöjligheter. De utvecklade storkökskvarnar och då speciellt för marina applikationer och DISPERATOR AB såg därmed för första gången dagens ljus. Under 1980-talet deltog Disperator som pionjärer i de första fosrskningsstudien i Sverige (finansierat med offentliga medel) om avfallskvarnens betydelse som källsorteringshjälpmedel för matavfall.

Fabrik som tillverkar avfallskvarnar.

Utveckling av nya produkter och marknader

Tillverkning och försäljning av matavfallskvarnar blev åter Disperators kärnverksamhet när den nuvarande ägaren, familjen Holmqvist, förvärvade företaget 1989, och en spännande resa inleddes baserad på såväl utveckling av nya produkter som nya marknader – inom Sverige men i ännu högre grad internationellt.

Den senaste tiden har flera forskningsrapporter publicerats vilka visar att avfallskvarnen inte har den negativ inverkan på de kommunala avloppens funktion som man befarat, och istället har fokus riktats mot de utökade positiva möjligheterna som kvarnen ger för att samla in matavfall för framställning av biogas genom rötning. Detta fick Stockholm Vatten att 2008 slopa avgiften och ansökningskravet för avfallskvarnar till privathushåll i Stockholm och Huddinge kommun.Många andra kommuner har sedan dess med intresse följt utvecklingen i Stockholm. Även på storköksmarknaden har vindarna vänt och man har i vissa kommuner med tillförsikt accepterat matavfallskvarnen som ett hjälpmedel inom källsortering. 

Vi går en spännande framtid till mötes…….

En avfallskvarn som tidigare använts.
En avfallskvarn monterat i ett kök.
Kock som använder en avfallskvarn i sitt kök.
Familj som använder en avfallskvarn i sitt kök.

Har du några frågor om våra produkter?


Hör gärna av dig till oss för mer information om vår historia eller våra produkter. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan. Om du hellre vill ringa eller maila till oss, gå till vår kontaktsida.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.